Perforator

Ook een perforator is een soort van hefboom. het stuk waarom je drukt is de arm en het draaipunt is het gele puntje hiernaast op de afbeelding (ook staat er een 1 bij). Wat opmerkelijk is, is dat als je verder weg van het draaipunt gaat drukken dat je dan minder kracht hoeft te zetten dan als je dichter bij het draaipunt op de arm drukt.

We pakken de hefboomregel voor éénarmige hefbomen er weer bij (zie ook stukje vuilnisbak, hier staat het uitgebreider uitgelegd):

(kracht naar beneden (rechtsdraaiend moment)) x (afstand tot draaipunt) = (kracht naar boven (linksdraaiend moment)) x (afstand tot draaipunt)

In het geval van de perforator is er niet echt een kracht naar boven, toch is er een linksdraaiend moment. als je drukt op de perforator druk je hem linksom.

 

Kijk naar de afbeelding hiernaast. De zwaartekracht die op de perforator werkt is zo’n 0,5 kg (5 Newton). We weten nu al de gegevens, uitgezonderd de spierkracht, en we zetten ze in de som:

5N x 1,5 cm = ? N x 6 cm

7,5 Ncm = ? N x 6 cm

7,5 : 6 = 1,25

7,5 Ncm = 1,25N x 6 cm

Dus je moet als je 6 cm van het draaipunt op de perforator drukt, minstens 1,25N spierkracht uitoefenen op de perforator om deze naar beneden te drukken.

Maar als je minder ver van het draaipunt drukt moet je meer kracht uitoefenen om de perforator naar beneden te duwen, dat tonen we aan met nog een voorbeeld:

 

De zwaartekracht die werkt op de perforator is weer hetzelfde: 5 Newton. De spierkracht die moet worden uitgeoefend gaan we weer uitrekenen:

5N x 1,5 cm = ? N x 4 cm

7,5 Ncm = ? N x 4cm

7,5 : 4 = 1,875

7,5 Ncm = 1,875N x 4 cm

De kracht die je dus moet zetten om de perforator naar beneden te drukken als je 4 cm bij het draaipunt vandaan drukt is 1,875 Newton. Iets hoger dus dan als je 6 cm van het draaipunt vandaan drukt. Je moet dus meer kracht zetten als je dichter bij het draaipunt van de perforator drukt. Maar in dit geval zijn de verschillen zo klein dat je dat bijna niet voelt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb